A vidéki kertészeti hagyomány


A 18. és a 19. század között amikor Sismondi dolgozott: Tableau de I'Agriculture Toscane néhány házon a villa körül, különös figyelmet fordítva a régi konyhakertekre, melyeket átépített kis kertekké.14 Növényeket hozott, és fontossági sorrendben telepítette őket a falakon kívülre is (szőlő, jázmin, olajbogyó) így helyet csinálva a díszítő elemeknek mint a virágágyások, kádak, kovácsolt vas pergola, és természetesen a hagyományos díszítő citrusoknak is, amelyek még sokasággal éltek a falakon kívül is.  Hasonló jelenség volt megfigyelhető Valdinievole dombos területein, ahol abban az időben nyaralók álltak. Felújították őket, villákat emeltek, melyekhez gyakran építettek egy citrus házat 15.
De Buggiano alacsonyabb szintjein, a hegy lábánál, Borgoban kísérletet tettek a citromfák szabad tartására Villa Delvedere (ma Villa Ankuri) a 19. században szabályos citromfa erdő volt jelen, valamint a falak mellett a lécrácsra futatott növények díszítették a déli falrészeket. A növények rossz állapotúak, és fagykárok tömkelege károsította őket.16
Ugyanezen a helyen kissé északabbra a Villa Biurlo (ma Villa Leccio) Buggiano hegyeinél tökéletes állapotban fennmaradt egy csodálatos Pomeránc17 (Citrus aurantium– keserű narancs)

     Sismondi nagy csodálója, és rajongója ezeknek a növényeknek, utazásai során nagy tudásra tett szert a citrusokkal kapcsolatos termelési, és szaporítási technikák, a citrusok tartósításának módszereire, és kezeléseire. Sok növényt lehetett látni az ő villája körül (Villa Valchiusa)  Pescia hegyének lejtőin:
Pescia klímája kiválóan alkalmas a citrusok edényes tartására. Decembertől áprilisig a téli menedék egy üvegház, vagy egy téli kert, amelynek az ajtaját napközben ki kell nyitni, kivéve, ha nagyon hideg van. A létesítményekbe nem kell kályha vagy takaró szövet. Kétévente átültetve laza szerkezetű földbe, lótrágyával keverve, illetve amikor rendelkezésre áll a jó korhadt fa talaj. Nagy kupacokban keverik össze a földet két rész lótrágya, és egy rész vegyes virágföld, valamint zúzalék, amely vízmegtartó hatást biztosít. Minden évben a talajfelszínt kétujjnyi lótrágyával terítve, hogy tartsuk a növényt frissen és zölden.
 A citromfa a legszélesebb körben termesztett citrus növény, mely toleránsabb edényben, mint más citrus fajták és rengeteg gyümölcsöt terem. Láttam már egy közepes méretű növényen 400 gyümölcsöt is teremni. Természetesen, ha a franciák ezt megteszik naranccsal, én elhiszem nekik, mert még sose láttam őket. Mindenesetre itt Toszkánában a falusi házak legszebb dísze, hisz állandóan virágzik, és folyamatosan teremnek. 18
Ugyanakkor a citrusok edényes tartásánál jobban szem előtt tartjuk a fejlődést, és szakértő munkával vigyázva rájuk, alakítva növekedésük minden szakaszát. Ez a szempont tölti be a legtöbb citrus házat: vonzó  növények, melyek szemet gyönyörködtetőek. 
 Így egy új professzionális szakma született, melynek ezt az igen összetett, és gondoskodó feladatot kellett ellátni, ez lett a kertészet. 19
A Semolli régi gazdaságban (Buggiano) is átalakítottak 45 szobát, melyet teleltetésre használtak, és 2 szobát bővítettek egy istállóval ahol egy díszkertet hoztak létre. Ezt a funkciót a mai napig így tölti be.



[…] A Semolli villa kertjében, mint minden zöld-kertben a narancs, clementin, Sevilla narancs, és a mandarint központosítva a szabadföldbe ültettek, mely uralta a kert fő hangsúlyát. A falak mellett pedig a lécrácsokra nevelt, sok fajta díszítő citrus növények uralkodtak. Lendületes, és erős növekedést produkálnak e környezetben, a megfelelő gondoskodás mellett. Valószínű, hogy a múltban történtek problémák a teleltetés alatt, nem megfelelő helyen voltak elhelyezve a téli hónapokra, vagy éppen az adott helyen fagykárokat szenvedtek. De a későbbiekben morfológiai szempontok alapján teleltették a növényeket. Ez az elrendezés jellemző Buggiano-ra.  20

És a Villa Serimolli, később  Pichi-Serimolli, évszázados kertészeti tapasztalatai alapján a mai napig a citrus-kert építészet, egy művészien kifejtett példátlan történelmi  cserepes gyűjteménye. Ez a felbecsülhetetlen gyűjtemény a mai napig él, és növekszik a több ezer látogatót lenyűgözve.
A 20. század elején a toszkán Pichi-Serimolli család lehetővé tette az utolsó kertészük számára (Ferruccio Fattorini, aki egy bérlő, gazdálkodó volt a nagy farmon) hogy egy szeptember-októberi hónapban bemutassa a citrusok tartásának, és metszésének titkait az érdeklődők számára.

A Tintori család, kik szakosodtak a citrus félékre, e képzést kihasználva tökéletesítette tudását, a forma képzési technikákat, a metszést, és a cserepes tradicionális toszkán hagyományokra épülő citrus tartást.
 1997 őszén a Tintori család által szponzorált esemény keretén belül, melynek címe: „A Walls-i táj” elsőként tette lehetővé a Buggiano Castello kulturális egyesülettel, hogy a kastély privát kertjei megtekinthetők legyenek a látogatók számára. Ezzel kiemelten erősítve, és inspirálva –e szakmát, és népszerűsítve Valdinievole dombos vidékét.

Giorgio, és Sergio Tintori jelenléte ezen az eseményen megerősítette erős kötődésüket ehhez a vidéki tradicionális környezethez, és támogatásukat a művészeti és kulturális élet folytatásához.
A cél: ezt a tradicionális toszkán hagyományt ( edényes citrus tartás) népszerűsíteni, és elterjeszteni, nem csak Olaszországban,  hanem egész közép, és észak Európába!




14 Buggiano Város Levéltára Catasto di estimo della Comunita di Buggiano del 31 agosto 1789, pp. 217, 253, 257.
15 Ugyanott 51. oldalon.
16 N. Stefanelli, II legato Ankuri-Pucci: progetto di riqualificazione ambientale della Villa Belvedere e poderi annessi in Comune di Massa e Cozzile (Pistoia). Egyetemi szakdolgozat a Firenzei Egyetem Építészmérnöki kara 1996-97.
17 Anyakönyvi hivatal a Pescia, Registro di trascrizione dei contratti notarili, vol. 193, n.73, március 22, 1934.

18 J.C.L. Sismondi, Tableau de l'Agriculture Toscane. Sismondi ebben a nem is olyan régi munkájában semmit sem változott. Közzé tették írásait Viessieux kabinetben 1960-ban. Szerkesztetten közreadták Francia országban is. A bevezetést  Francesca Sofia írta, azt mondja: „A mítosz történetét a Toszkán civilizáció előtt ünnepelték, az Olasz köztársaságból származik, és eljött egy kertbe” Le Tableau de l'Agriculture Toscane, Geneva, Ediz. Slatkine, 1999.
 19 Az 1841 es népszámlálás, a szakmák tekintetében három kertészt jelölt meg Buggiano –ban (Primo Censimento Europeo Enumerativo della popolazione toscana).
20 Cfr. La campagna dentro le mura. Orti di agrumi e giardini segreti di Buggiano Castello, edited by Alisea (Study and research centre for Garden Landscape Environment) Buggiano, Associazione Culturale Buggiano Castello. 1997. Introduction by G. Franchi, p. 15

Általános tudnivalók

Szeretettel üdvözöllek, a Hesperidium Fabulosa oldalán. A Blog, a Facebok Citrusok Magyarországon nevezetű csoporttal működik.  Az "ö...