A cserepekben nevelt citrusok rendszeres metszése egy
nagyon komoly, és elengedhetetlen feladat, ezzel késztetve a növényt a formás
növekedésre, és a lehető legtöbb gyümölcs felnevelésére.
Fontos szemelőt tartani, hogy ne neveljünk
egy tökéletesen zárt korona rendszert, hanem inkább szellősebb, nyitottabb
koronarendszer kialakítása legyen a cél. Ezzel a kártevőknek, és a párás időben
jelentkező gombás fertőzéseknek is kisebb teret adunk.
Az első években alakítjuk ki magát azt a formát,
amit a növény az élete során viselni fog. Ehhez elengedhetetlen a rendszeresen
4 szemre való visszavágás, hogy a növény megfelelően megerősödjön és ágazódjon
el. Ide tartozik a vékonyabb ágak eltávolítása. A citrusok gyakran nevelnek
egy—egy hajtási ciklus alatt erősen megnyúlt nagy akár méteres hajtásokat (balekhajtások)
ezeket mindig 4 szemre kell visszavágni, mert könnyen elcsúfítja a kis
növényünket.
A tipikus Toszkán forma a bokorrá nevelés,
akár lécrácsra, akár önmagában tartva. Fontos cél, a központi rész gyérítése,
hogy a napfény és a levegő átjárhassa a növényt.
A legmegfelelőbb időszak erre a
tevékenységre az április hónap, amikor mindjárt a metszés után egy rezes lemosó
permetezést hajtunk végre.
A citrusok télen megszabadulnak a levélzet
egy részétől, főleg alulról hullnak le az idősebb levelek. A metszéssel arra
kényszerítjük a növényünket, hogy ott is megújuljon, és ú friss hajtásokat
hozzon.
A metszést, a fő hajtások teljes beérése
után mindig meg kell ismételni (egy évben 2-3 hajtási ciklust produkálnak) és a
felnyúlt ágakat 4 szemre visszavágni.
Fontos dolog a télen elszáradt ágak
lemetszése a növényről!
A citrus metszése is merőben eltér a más
gyümölcstermő növények metszésétől, gondolok itt a levélrügyekre. Mindenképpen
törekedjünk a vastagabb ágak, hajtások meghagyására, mert ezek hozzák a legtöbb
virágot.
Meghatározni a gyümölcsök érési szintjét
nem lehet, mert az érett termés nem minden esetben hullik le a növényről.
Gyakran még egy évet is rajta tud maradni a növényen. Az érettségi szintet
főleg a gyümölcs színéről tudjuk megállapítani. A túl sokáig a növényen maradt
gyümölcsök elveszítik lé tartalmukat, és élvezhetetlenné válnak.
Fontos, hogy a cserepes dísznövényekről
feltétlenül szedjük le a gyümölcsöket, ha elérik a megfelelő érettségi szintet,
mert a növényt erősen visszafogja a fejlődésben, és az újabb virágzásban.