Technológia - Metszés



A cserepekben nevelt citrusok rendszeres metszése egy nagyon komoly, és elengedhetetlen feladat, ezzel késztetve a növényt a formás növekedésre, és a lehető legtöbb gyümölcs felnevelésére.
Fontos szemelőt tartani, hogy ne neveljünk egy tökéletesen zárt korona rendszert, hanem inkább szellősebb, nyitottabb koronarendszer kialakítása legyen a cél. Ezzel a kártevőknek, és a párás időben jelentkező gombás fertőzéseknek is kisebb teret adunk.

Az első években alakítjuk ki magát azt a formát, amit a növény az élete során viselni fog. Ehhez elengedhetetlen a rendszeresen 4 szemre való visszavágás, hogy a növény megfelelően megerősödjön és ágazódjon el. Ide tartozik a vékonyabb ágak eltávolítása. A citrusok gyakran nevelnek egy—egy hajtási ciklus alatt erősen megnyúlt nagy akár méteres hajtásokat (balekhajtások) ezeket mindig 4 szemre kell visszavágni, mert könnyen elcsúfítja a kis növényünket.
A tipikus Toszkán forma a bokorrá nevelés, akár lécrácsra, akár önmagában tartva. Fontos cél, a központi rész gyérítése, hogy a napfény és a levegő átjárhassa a növényt.
A legmegfelelőbb időszak erre a tevékenységre az április hónap, amikor mindjárt a metszés után egy rezes lemosó permetezést hajtunk végre.
A citrusok télen megszabadulnak a levélzet egy részétől, főleg alulról hullnak le az idősebb levelek. A metszéssel arra kényszerítjük a növényünket, hogy ott is megújuljon, és ú friss hajtásokat hozzon.
A metszést, a fő hajtások teljes beérése után mindig meg kell ismételni (egy évben 2-3 hajtási ciklust produkálnak) és a felnyúlt ágakat 4 szemre visszavágni.
Fontos dolog a télen elszáradt ágak lemetszése a növényről!
A citrus metszése is merőben eltér a más gyümölcstermő növények metszésétől, gondolok itt a levélrügyekre. Mindenképpen törekedjünk a vastagabb ágak, hajtások meghagyására, mert ezek hozzák a legtöbb virágot.

 Meghatározni a gyümölcsök érési szintjét nem lehet, mert az érett termés nem minden esetben hullik le a növényről. Gyakran még egy évet is rajta tud maradni a növényen. Az érettségi szintet főleg a gyümölcs színéről tudjuk megállapítani. A túl sokáig a növényen maradt gyümölcsök elveszítik lé tartalmukat, és élvezhetetlenné válnak.
Fontos, hogy a cserepes dísznövényekről feltétlenül szedjük le a gyümölcsöket, ha elérik a megfelelő érettségi szintet, mert a növényt erősen visszafogja a fejlődésben, és az újabb virágzásban. 




















Általános tudnivalók

Szeretettel üdvözöllek, a Hesperidium Fabulosa oldalán. A Blog, a Facebok Citrusok Magyarországon nevezetű csoporttal működik.  Az "ö...