2015. július 8., szerda

Citrus limon Burm. f. Sfuzato di Sorrento


A Sorrentói citromot sokan ismerik, és ez köszönhető, a belőle készült világhírű likőrnek; a Limoncellonak. 
A sorrentói citrom tág fogalom. Ide sorolhatók az Amalphitanum fajták is, melynek a szinonimája a szintén ez. Az "oval di sorrento"-nak titulált citrom a C. limon Amalphitanum. 
A leggyakrabban termesztett sorrentói citrom a C. limon "sfusato di sorrento" (Limone di Massa) és az ovális, C. limon "Amalphitanum" (oval di sorrento)
E citrusfajták íze, illata egész más, mint a többi citromé. A héja kissé vastagabb, savasabb, és a színük sápadtabb sárga, de minden másban hasonlít a femminello fajokhoz, mivel e citromnak is köze van hozzá.
Ez a citrus faj megkapta 2000-ben az OFJ minősítést. (Oltalom alatt álló földrajzi jelzés) Tehát akinek van e fajból, az vigyázzon e védett fajtára.

C. limon "sfusato di sorrento"

A termelők valójában csak Femminello citromként ismerik e fajtákat, és nem tulajdonítanak neki külön jelentőséget, hogy ez valójában eltér a Femminello fajtától, de természetesen az összes fajtája a femminello csoport tagja. 
Sok már csak dísznövényként tartott változata is létezik, C. limon "Amalphitanum Pane", C. limon "Ponzino amalphitanum", C. limon "Amalphitanum ornamentale" (Sorrentói félsziget Amalfi part, a név)
Nagyon védik ezeket a fákat, és tákolt védett helyekre ültetik, az klíma így adja meg neki az egyedi és jellegzetes ízét, és aromáját. 
citrom ültetvények.
A Sorrentói citrom nagyon régi időkre tekint vissza. 1951-ben feltárt Pompeiben egy hatalmas falifreskon e citrus fajta van megfestve. Sorrentói írásos feljegyzések 1500-tól vannak.
gyakran még sötétek is a helyiségek



Általános tudnivalók

Szeretettel üdvözöllek, a Hesperidium Fabulosa oldalán. A Blog, a Facebok Citrusok Magyarországon nevezetű csoporttal működik.  Az "ö...