2015. július 8., szerda

Citrus x jambhiri (Lush.)


Rough Lemon

Valószínűsíthetően a mandarin és a citrom keresztezéséből létrejött citrus fajta. Eredetileg e bámulatos fajta, észak-Indiában vadon él, ahonnan 1498-ban portugál felfedezők vitték magukkal délkelet-Afrikába ahol szintén őshonossá vált. 
Majd a Spanyolok hozták az "új világba", és elterjedt lett Európában is, idővel meghonosodott az Egyesült Államokban is, Florida részén. 
Ez a fajta kiköpött mása a Citrus volkameriana nevű egyednek, egyetlen egy nagy különbség van közöttük,  még a volkameriana hidegtűrő, a jambhiri nem. 
Éppen ezért igen kényes a hidegre.
Teleltetése melegebb helyen kell hogy történjen. 
Megjelenésében összetéveszthető a volkameriana-val, levelei is, és tüskés kinézete is stimmel. Növekedését tekintve az egyik legproduktívabb citrus-féle. Nagyon hamar kinő minden helyet. Termése; lapított kerek, vagy ovális, alsó felén kis kalap szerű kinövés van, éppen úgy mint a femminello incappucciato fajtának. Gyümölcse nagy, 7 cm széles, és 6,5-8,5 magas, teljes éréskor narancs színű. Héja rücsküs, amely tele van olaj mirigyekkel, nagyon illatos limoneria. 
Igazándiból szárazabb fajta, nem lédús, sok magot tartalmaz, mely vethető reprodukálja saját magát. Kiváló alanynövény melegebb területeken, nálunk éppen volkameriana alanyra oltják.
Nekem az egyik kedvenc növényem, mert megjelenésében nagyon szép, nagyon produktív a gyümölcsök tekintetében is, csak egy kicsit több odafigyelést igényel a teleltetés szempontjából.

Citrus jambhiri (limoneria rugoso)

Általános tudnivalók

Szeretettel üdvözöllek, a Hesperidium Fabulosa oldalán. A Blog, a Facebok Citrusok Magyarországon nevezetű csoporttal működik.  Az "ö...