2015. július 8., szerda

Citrus tangelo



Citrus tangelo J. Ingram & H. E Moore Ingram & H E Moore 


Mint már írtam korábban 2011 tavaszától már a citrus fajtáim végleges helyükre kerülnek. Amint elkészül az 1,5 m re a föld alá süllyesztett üvegház, úgy szabad földbe kerülnek, és ez tekinthető végleges téli-nyári helyüknek. De addig még sok munka van, ugyanis ha elkészült az egész létesítmény, úgy még az ültető medencéket is ki kell alakítani. Mivel a citrus féléknek a gyökérzetük nem mély, inkább felszín közeli, így elegendő a talaj 1-1,5 méteres cseréje.
A Tangelo vásárlását ezért irányoztam elő 2011-re.
A Tangelo egy véletlen, vagy szándékosan előállított hibrid, a grapefruit, és a mandarin között. Sokak szerint a pummelo, és a mandarin keresztje.
1897-ben Dr. Walter T. Swingle és 1898-ban Dr. Herbert J. Webber találta meg e keresztezés hibridjeit. Saját osztályt jelöltek ki ennek a fajnak: Citrus X tangelo J. Ingram & HE Moore (C. X paradisi X C. reticulata). Ingram & HE Moore (C. X paradisi X C. reticulata) 

A Tangelo akkora, mint egy átlagos méretű édes narancs, vagy mint egy átlagos méretű grapefruit.  Általában a nyak részén egy jellegzetes kidudorodás (nyak) kocsány van. Ez teszi jellegzetes körte formáját. 
 A héja meglehetősen laza, könnyen leválasztható a gyümölcsről, ez örökletes az egyik szülőjétől a mandarintól. A gyümölcshús, gyakran pépes, lédús, és nagyon édes, gyakran színes. Nagyon hideg toleráns, és megelégszik azokkal a körülményekkel amelyek a rendelkezésére állnak. Képes elviselni a meszes talajt is, ha az tápanyagban dús. Gyümölcseit a tápanyag mennyiségének figyelembevételével hagyja meg. Ha sok tápanyag van a földbe rengeteget terem, ha kevés, nyilván kevesebbet. 
Nagyon nagyra becsült növény bőtermősége, és kellemesen üdítő íze miatt. Európában sikerrel termesztik hidegházakban is, képes elviselni a zárt fedett térben érő -10 fokot is. 

Ilyen ellenálló képessége a kumqvátnak van, amely -12 fokig tartható zárt téri légmozgás nélküli hidegben. A többi fajta átlagosan a nem huzamos ideig tartó -8 fokig bírja ezt a klímát. Tehát egy átlagos hidegházi tartásra kiválóan alkalmas 4-10 fokon, de ha valami oknál fogva cserben hagy minket a fűtés, vagy erősebb a hideg, akkor sem kell aggódnunk, mert kíválóan túléli. 

Néhány közkedvelt fajtája:  

Minneola:    Duncan grapefruit x Dancy mandarin. Termése lapított, kerek. Nagyjából 7 x 7 cm nagyságú vékony héjú, könnyen hámozható lédús gyümölcs, kerek, nyak körül kocsány, ez teszi körte alakúvá. Enyhén ráncos bőr, gyümölcse 10-11 szegmenses, minél több idegen porzó van a közelében, annál több magot tartalmaz, a zöldes magok polyembrikusak. Ön-termékeny, ha saját maga által porzódik be, magtalan. Erőteljes növekedésű, ha sok a földjének a tápanyag tartalma képes túlteremni képességeit, amely megpróbáltatás hatására megnyílik a fa kérge.
Nova: "Kinnow" grapefruit és a "Dancy" mandarin keresztje, Dr. Jack Bellows 1942-ben készítette fajta beadványát, melyet 1950 -ben törzskönyvezett az USA Mezőgazdasági Minisztériuma. Ugyan az mint a fenti fajta, csak a gyümölcsei lapítottak, és nincs nyaka. Több magot tartalmaz, és szuper vékony héja van. A Clementine mandarinhoz hasonlít.
Orlando: Dr. Swingle 1911-ben készítette a fajtaleírást, Bowen grapefruit x Dancy mandarin keresztből létrehozott fajta. 7 x 7 cm es durvább héjú gyümölcs 10-12 magot is tartalmazhat. Az általánosan meghatározott hidegtűrése kiemelkedő. Oltható bármely ismert alanyra, mégis a legmegfelelőbb alanyok, a Swingle citrumello, rangpur, aurantium, machrophylla, Morton citrange, és a Kleopatra.

Ugli: A felfedezője, GGR Sharp, tulajdonosa: Trout Hall Estate. Jelentésében az áll, hogy ezt a fajtát egy legelőn találták Jamaicában. Ezt oltották be keserű narancs alanyra. A SHARP elkezdte exportálni ezt a gyümölcsöt Angliába, és Kanadába 1934 ben. New Yorkot 1942-ben hódította meg. 10 x 15 cm es gyümölcsei vannak, melyek világos sárgák. Fajta jegyzéke szerint a szülők ismeretlenek, mégis besorolását tekintve kereszt a mandarin, narancs, grapefruit között. 12 szegmenses gyümölcshúsa lédús, édes, átmenetekben kellemesen kesernyés. Magtalan, vagy 2-3 mag megjelenés. December-januárban érik.
Az University of Florida, 1942 óta vizsgálja ezt a fajtát. Vetettek magvakat melyek 10:2 arányban örökölték a tulajdonságukat, de a termés megjelenése után elpusztultak. Valójában ez az egy fajta létezik a világon, amely szigorú jogvédelem alatt áll. Korlátozzák a szaporító anyagok megjelenését, valójában teret adva a feketepiacnak. Ebből a fajtából csak úgy érdemes vásárolni, ha van a növényen gyümölcs is, mert sok a visszaélés vele, és a gyűjtők köreiben elég értékesnek mondható fajta. Hivatalos növény forgalmazása a tulajdonos által megtiltott!
Jellegzetes felismerhető gyümölcsök
Citrus deliciosa x Citrus paradisi Mapo


Tangelo osztályba sorolt, közkedveltté vált növény. Gyorsabb, és bujább növekedésű, mint a Clementin. Lekerekített levelei szárnyasak, gyümölcs lapított kerek, színe sárgás narancs. Húsa édes, sok magot tartalmaz, frissen fogyasztható tárolásra nem igazán alkalmas.




Általános tudnivalók

Szeretettel üdvözöllek, a Hesperidium Fabulosa oldalán. A Blog, a Facebok Citrusok Magyarországon nevezetű csoporttal működik.  Az "ö...